Thea Beckman, pseudoniem van Theodora Beckmann-Petie (Rotterdam, 23 juli 1923 – Bunnik, 5 mei 2004) was een Nederlandse schrijfster van kinder- en jeugdboeken.

Ze trouwde in 1945 met Dirk Hendrik Beckmann (overleden in 1993), met wie ze twee zonen (Rien en Jerry) en een dochter (Marianne) kreeg. Ze gebruikte de schrijversnaam Thea Beckman op verzoek van haar uitgever, die de naam Beckmann te Duits vond overkomen.

Beckman studeerde op latere leeftijd sociale psychologie aan de Universiteit Utrecht. Ze studeerde naar eigen zeggen vooral om haar frustraties op te ruimen. Ze vond het als kind al heerlijk om naar school te gaan. Maar door de economische crisis van de jaren dertig kwam haar vader zonder werk en daarna brak de Tweede Wereldoorlog uit. Ze was blij dat ze alsnog gestudeerd had. Ze koos voor sociale psychologie omdat het vooral veel theorie betreft. Dit was qua tijd goed te combineren met schrijven. Haar scriptie ging over de invloed van boeken op kinderen. Er kwamen geen significante resultaten uit.

Beckman wist al op haar elfde dat ze schrijfster wilde worden. Tijdens het schrijven deed ze de muziek aan. Ze luisterde vooral naar klassieke muziek. Het liefst had ze spannende muziek aan, dan kreeg ze naar eigen zeggen een spannend verhaal. Voordat ze met schrijven begon, trof ze veel voorbereidingen. Ze verzamelde zoveel mogelijk gegevens en ging samen met haar man op reis. Na het overlijden van haar man bleef ze reizen, hoewel met minder plezier.

Veel van de boeken van Beckman hebben een historische achtergrond. Ze schreef naar eigen zeggen gewoon een boek, zoals ze vond dat het geschreven moest worden. Ze deed dat zo spannend en interessant en zo goed mogelijk. Daarbij romantiseerde de historie, omdat ze vooral spannende en avontuurlijke boeken wilde schrijven. “En wie het op wil pikken, gaat zijn gang maar”, aldus Thea Beckman.

Beckmans bekendste boek is Kruistocht in spijkerbroek uit 1973 waarvoor zij in 1974 de Gouden Griffel kreeg en een Europese prijs voor het beste historische jeugdboek. Dit boek gaat over de kinderkruistocht van 1212. In 2005/2006 is het verfilmd door Ben Sombogaart onder de titel Crusade in Jeans. De verfilming begon juist één jaar nadat ze was overleden. In 2003 werd de 80ste verjaardag van Beckman uitgebreid gevierd in Utrecht.

Haar uitgever Lemniscaat presenteerde toen ook haar laatste boek, Gekaapt. Ook werd aangekondigd dat haar boek Kruistocht in Spijkerbroek verfilmd zou gaan worden, onder de titel Crusade in Jeans. Het scenario voor deze film is nog uitgebreid met Thea Beckman besproken, maar het eindresultaat heeft zij dus niet meer gezien.

In haar tweede trilogie (bestaande uit Kinderen van Moeder Aarde, Het helse paradijs en Het Gulden Vlies van Thule) heeft Beckman een vrouwenmaatschappij op touw gezet. Ze geloofde echter niet dat een vrouwenmaatschappij beter zou uitpakken. Mensen deugden volgens haar niet. “Mensen zijn hebzuchtig, agressief, en onverdraagzaam.” Een ideologie had Beckman niet. Ze was niet godsdienstig en het socialisme, communisme en liberalisme trokken haar ook niet.

Ze stierf op 80-jarige leeftijd in haar woning te Bunnik.