Servaas (Faas) Wilkes (Rotterdam, 13 oktober 1923 — aldaar, 15 augustus 2006) was een bekende Nederlandse beroepsvoetballer, die zijn debuut maakte voor het Nederlands voetbalelftal op 10 maart 1946 in de met 6-2 gewonnen interland tegen Luxemburg.

Faas Wilkes wordt gezien als één van de beste en sierlijkste Nederlandse voetballers aller tijden. En als tweebenige dribbelkoning was hij vooral bekend om zijn lange rushes en als ras=pingelaar. Voor Johan Cruijff was Faas Wilkes het grote voorbeeld. Daarom nodigde deze Wilkes in 1999 uit voor de wedstrijd van het “Oranje van de eeuw.”

De stad Rotterdam heeft hem in 1983 de Wolfert van Borselenpenning toegekend. Faas Wilkes overleed op 82-jarige leeftijd in zijn woonplaats Rotterdam aan de gevolgen van een hartstilstand. Cor van der Hart, die bij Fortuna ’54 en het Nederlands elftal met Wilkes samenspeelde, zei een goede vriend verloren te hebben: “Faas was altijd vrolijk, echt een fijn mens.” KNVB-directeur Henk Kesler roemde hem als een monument: “Hij heeft ons land op de internationale voetbalkaart gezet.”

Bij de opening van het vernieuwde complex van XerxesDZB is het sportpark vernoemd naar deze legendarische voetballer. Vanaf 27 november 2010 heet het complex Sportpark Faas Wilkes.