Matthijs (Theo) Eerdmans (Rotterdam, 28 juli 1922 – Loosdrecht, 28 oktober 1977) was een Nederlands quizmaster, journalist en auteur.

Matthijs Eerdmans begon zijn carrière als verslaggever bij de kranten De Nederlander en Het Vrije Volk. Bij het grote publiek werd hij het meest bekend als presentator in de beginjaren van de Nederlandse televisie.

Hij leidde de spelprogramma’s ‘Je neemt er wat van mee’ en ‘ Tel uit je winst’. Bij alle programma’s werd hij bijgestaan door zijn assistente Maud van Praag.

Beroemd werd het eind van de VARA-quiz ‘Je neemt er wat van mee’, waarin een kandidaat maar liefst duizend gulden kon winnen, maar één cent moest teruggeven om zo geen kansspelbelasting te hoeven betalen.

Matthijs Eerdmans schreef ook een aantal boeken. Voor de novelle “Mijn Vrijheid” uit 1952, over zijn arrestatie tijdens een razzia in 1944, kreeg hij een literaire prijs. Daarnaast schreef hij twee detectiveverhalen, Moord en mooie handel en Telefoon uit Maastricht.

Na jaren van grote roem ging de loopbaan van Matthijs Eerdmans bergafwaarts. Het televisiewerk nam af en hij werd door het Vrije Volk ontslagen.

In 1977 verdronk hij onder nooit geheel duidelijk geworden omstandigheden tijdens het vissen op de Loosdrechtse Plassen.