Lida Iburg (Rotterdam, 3 februari 1945 – Rotterdam, 10 augustus 2014) was een Nederlandse programmamaakster, producer en redacteur.

In een interview met Het Vrije Volk in 1989 ging Iburg er prat op een echte Rotterdamse te zijn. Van de bekende dichter en toneelschrijver Rien Vroegindewei had ze vernomen dat iemand dat pas is wanneer alle vier de grootouders in Rotterdam zijn geboren, en in haar geval is dat zo.

In Rotterdam stond Lida Iburg bekend vanwege haar sterke maatschappelijke betrokkenheid, onder meer als voorzitter van de Commissie van Toezicht van FPC de Kijvelanden. Zij heeft zich in die functie jarenlang ingezet voor de goede opvang van slachtoffers van huiselijk geweld.

De loopbaan van Iburg begon op de Filmacademie in Den Haag. Via Koos Postema kwam Iburg bij de VARA terecht, waar ze aanvankelijk meewerkte aan het maken van kleine en grote uren U. Bij deze omroep werd ze landelijk bekend als redacteur en producer in de VARA’s Goed Nieuws Show van Sonja Barend, welk programma in 1977 werd bedacht door Ellen Blazer.

In 1984 maakte Iburg de overstap naar de VPRO-radio voor de programma’s ‘Het Spoor’ en ‘Het Spoor Terug’. Vooral historische documentaires, over onder meer de Watersnoodramp, de Korea-oorlog en de Hongerwinter. Met een documentaire over zelfdoding bij jongeren won zij samen met Katrien de Klein de J.B. Broeksz-prijs met het programma ‘De Verloren Toekomst’.

Bij de VPRO gaf zij samen met nieuwe collega’s gestalte aan de groei van het radio- en tv-station van C- naar B-omroep. Iburg heeft vanaf het begin van de tachtiger jaren haar hart en ziel gewijd aan diepgravende documentaires. Daarnaast was zij altijd inzetbaar in de meest brede zin als algemeen radiomaakster. Zoals de vele interviews en reportages die zij maakte voor het legendarische programma ‘Het Gebouw’. Verder deed zij Marathoninterviews met onder meer Wijnie Jabaay en Hans Galjaard. Andere radiosuccessen behaalde ze met programma’s als Aardse Zaken en Madiwodo. In 2002 verliet zij voorgoed de VPRO.

Vanaf eind jaren negentig maakte Iburg voor Radio Rijnmond veel afleveringen voor ‘Standplaats’ en voor ‘Muziek en Emoties’, waarin bekende Rijnmonders aan de hand van muziekfragmenten persoonlijke verhalen vertelden over hun jeugd, hun verdriet en hun grote geluk.

Lida Iburg, die vrijwel heel haar leven heeft vastgelegd in plak- dag- en fotoboeken, was getrouwd Hans Kombrink, bekend als landelijk politicus en als raadslid en wethouder in Rotterdam.