Johannes Villerius (Rotterdam, 8 februari 1939 – 7 mei 2013) was een voetballer en een voetbaltrainer.

Op 16 maart 1960 vestigde hij zijn naam in de Europa Cup I-wedstrijd Glasgow Rangers – Sparta (0-1).

Villerius begon zijn voetbalcarrière bij Xerxes. In het seizoen 1957-1958 maakte hij zijn debuut in het eerste elftal, vlak achter Coen Moulijn, die kort daarna de overstap maakte naar Feyenoord. Villerius, ruim 1,90 meter lang, met een sterk lichaam en een stoere uitstraling, maakte furore bij Xerxes. Nadat deze ploeg uit het betaalde voetbal degradeerde, vertrok Villerius naar Sparta, waarmee hij 1958-1959 kampioen van Nederland werd.

In het jaar daarop werd hij, in de return van de tweede ronde in het toernooi om de Europa Cup I, de held van Sparta in de uitwedstrijd tegen Glasgow Rangers. Nadat Sparta de thuiswedstrijd met 2-3 had verloren, en kanloos leek, won het team in Glasgow met 0-1 van de Rangers, dat toen als een van de sterkste elftallen van Europa gold. Het winnende doelpunt werd door Tonny van Ede gescoord. Omdat de regel van de dubbel tellende uitdoelpunten toen nog niet was ingevoerd, werd twee weken later een beslissingswedstrijd gespeeld. Op Highbury, het oude stadion van Arsenal, verloor Sparta wederom met 2-3.

ADO, dat in het seizoen 1960-1961 net aan degradatie ontsnapte, kocht Villerius in de zomer van 1961, in een poging een geheel nieuw elftal te bouwen. Hij raakte er direct ingeburgerd en ging dichtbij het Zuiderpark wonen. Een jaar later werd Ernst Happel de trainer van ADO en Villerius werd zijn adjudant in het veld.

In 1968 werd Villerius getransfereerd naar RCH, waar hij nog een jaar speelde. In 1962 speelde Villerius zijn enige interland in de ‘Hel van Deurne’: België-Nederland 2-0.
Na zijn actieve voetballoopbaan werd Jan Villerius trainer. Hij diende als zodanig onder anderen het Goudse DONK, Celeritas waar hij met een kampioenschap en het winnen van de Harrie de Hartogbeker zeer succesvol was, De Valkeniers en De Postduiven.

Villerius vestigde zich in Rijswijk en bleef betroken bij ADO. Naast zijn carrière als semiprof was hij vertegenwoordiger van een firma in gymtoestellen. Ook verkocht hij in een sportzaak die hij met Hans van der Hoek had, sportschoenen. Na zijn voetbalcarrière werkte hij bij het MVMK, een verkoopbevorderende organisatie die zegeltjessystemen voor winkeliers bedacht.