Johan Cornelis Gerard (Jan) de Slegte (Rotterdam, 26 april 1899 – Den Haag ca 9 december 1961) was oprichter en directeur van het familiebedrijf J. de Slegte, een bekende boekenwinkel die ramsj (afgeprijsde boeken), tweedehands boeken en studieboeken opkoopt en weer verkoopt zowel in Nederland als in België.

Johan Cornelis Gerard de Slegte werd net als zijn vader (Johannes de Slegte, 1871-1945) Jan genoemd. De oude Jan was aanvankelijk lantaarnopsteker/gasfitter. Met deze baan had hij slechts een karig inkomen.

Zijn werkzaamheden, waarmee alleen maar ’s ochtends en ’s avonds druk doende was, boden hem de gelegenheid om er iets bij te doen. Bij wijze van vrijetijdsbesteding begon Jan sr. een handeltje in tweedehands boeken. Eerst op de markt, toen in een winkeltje, later in een tweede winkeltje.

Jan jr, groeide op tussen de boeken en kort na het uitbreken van WOI ging hij zijn vader in de zaak helpen. Eerst op de markt, tot de winkeltjes tenslotte voldoende zekerheid gaven.

Hij ontpopte zich als een goed zakenman die vooral in deze branche nog ongekende mogelijkheden aantrof. In de jaren dertig kwam er schot in de restant-oplagehandel. Veel Duitse joden vluchtten door de dreiging van het fascisme naar ons land en er kwamen hele ladingen Duitse boeken die door het regime daar niet gewenst waren.

Je had toen de emigranten lectuur, boeken van bijvoorbeeld van Thomas Mann en Stefan Zweig. Vanaf die periode bouwde Jan jr. het bedrijf verder uit. Er kwamen filialen in Amsterdam (Kalverstraat), Den Haag (Vlamingstraat) en later ook in Utrecht en Haarlem.

De oorspronkelijke winkels in Rotterdam, Utrecht en Haarlem overleefden de Tweede Wereldoorlog niet en het Amsterdamse pand brandde in 1977 uit als gevolg van de brand in het naastgelegen Hotel Polen.

In 1959 opende het bedrijf zijn eerste filiaal in België (Antwerpen), waar in 1986 kwam nog een tweede winkel bij kwam. Ook werden winkels geopend in Gent, Leuven, Brussel, Brugge, Hasselt, Mechelen en Aalst. Ook heeft het bedrijf een beperkte periode twee leesbibliotheken beheerd.

Jan de Slegte jr. heeft zich vooral naam verworven door de wijze waarop hij uitgeversrestanten in de handel bracht en zeer velen in staat stelde in het bezit te komen van boeken, welke in andere boekwinkels veel hoger geprijsd waren. Blijkbaar heeft hij zijn medewerkers een zakenparool willen geven voor de periode na zijn dood. Op zijn uitdrukkelijke wens waren de winkels bij zowel zijn overlijden als op de dag van zijn begrafenis niet gesloten.

Na de dood van Jan de Slegte jr. in 1961 volgde zijn zoon Johannes hem op als bedrijfsleider. Het was diens streven om filialen te vestigen in panden op A-locaties in winkelsteden die hij zelf kocht om ze aan zijn groeiende winkelketen te verhuren. Johan de Slegte ontving in 1978 de Laurens Janszoon Costerprijs voor zijn bijzondere inspanningen ten behoeve van het Nederlandse boek. Sinds 1995 is zijn zoon Jan Bernard de Slegte mededirecteur van de onderneming; nadat zijn vader in juni 2004 overleed werd hij enig eigenaar van Boekhandel De Slegte.