Johannes Andreas (Johnny) Hoes (Rotterdam, 19 april 1917 – Weert, 23 juli 2011) was een zanger, producer en componist/tekstschrijver. Hij stond bekend als de “Koning van de Smartlap”.

Hoes groeide op in Katendrecht als zoon van een Nederlandse zeeman en een Belgische moeder. Hij volgde de HBS en speelde covers met The Four Dutch Serenaders, waarvan ook de vader van Joke Bruijs deel uitmaakte. Tijdens de meidagen 1940 leerde hij als gemobiliseerd sergeant zijn latere echtgenote kennen in Weert. Hij dook onder, en speelde na de bevrijding voor Amerikaanse militairen. Hoes speelde eind jaren 40 in het voorprogramma van Bobbejaan Schoepen.

In de jaren 1952-1955 haalde Hoes zijn inspiratie uit de zeemansliedjes en straatliedjes van Katendrecht.

Tussen 1952 en 1963 werkte Hoes bij Phonogram, maar na een geschil met dit bedrijf over een halve cent extra royalties startte Hoes in 1964 zijn eigen platenmaatschappij: Telstar. Van dit familiebedrijf werd zoon Adri-Jan Hoes (1947) de verkoopleider, talentscout en producer en dochter Jacqui Hoes (1941-2002) werd bedrijfsleider.

Ontdekken van talent en samenwerking met andere artiesten

Hoes bracht behalve als solist (soms als Andy Field ) ook met anderen platen uit: De Twee Jantjes, Johnny & Caesarine, Johnny Hoes & Ria Roda, Johnny & Mary en Thomas Berge. Bekende artiesten als De Alpenzusjes, de Zangeres Zonder Naam, De Wilmari’s, Eddy Wally, de Heikrekels, Normaal, Doe Maar, the Classics, Henk Wijngaard en the Walkers werden door hem ontdekt en brachten platen uit onder zijn label.

Bekende liedjes

Zijn plaat “Och, was ik maar bij moeder thuis gebleven” (1961) staat met 450.000 exemplaren te boek als de best verkochte Nederlandstalige single aller tijden. Hij was de producent van de wereldhit “De vogeltjesdans”.

Daarnaast was hij de producer van Jackie van Dam. Diens liedje “Hand In Hand, Kameraden” werd door Hoes samen met tekstschrijver Jaap Valkhof bewerkt tot het clublied van Feyenoord. Hoewel Hoes een Feyenoordfan was, schreef hij in 1966 Ajax-clublied “Op ’n Slof En ’n Ouwe Voetbalschoen”.

Radio en TV

In de jaren zestig en zeventig bracht Hoes een radioprogramma bij de KRO en voor de VARA een eigen televisieshow onder de naam “Met een lach en een traan”. In deze show maakte Pierre Kartner zijn televisiedebuut.

Verzameld werk

In 2000, op zijn 83e verjaardag, presenteerde Hoes een 3-delige cd met vijftig Rotterdamse liederen uit de 20e eeuw, gezongen door o.a. Lee Towers. Drie jaar later stelde Hoes, samen met platenmaatschappij Arcade, een 6-delige cd-box samen, met een totaaloverzicht van zijn loopbaan.

Overlijden

In juli 2011 kreeg Hoes een ernstig hartinfarct, waarna hij werd opgenomen in het Catharina-ziekenhuis in Eindhoven. Na een dotterbehandeling werd hij op 22 juli 2011 overgebracht naar het St. Jans Gasthuis in Weert, waar hij een dag later op 94-jarige leeftijd overleed. Honderden mensen brachten hem een laatste groet in de Telstar studio’s in Weert. Hij werd in Heeze gecremeerd.