Johan Hendrik Doeleman (Rotterdam, 5 maart 1848 – Den Haag, 10 mei 1913) was een schilder, tekenaar en aquarellist. Hij kan ook gekarakteriseerd worden als een impressionist.

Johan Hendrik Doelman ontving in 1871 een stimuleringstoelage van koning Willem III uit het Koninklijk Fonds ter ondersteuning van jonge kunstenaars.

Hij werd in 1877 benoemd tot docent aan de Tekenacademie te Rotterdam. Tot 1899 werkte en woonde hij in Rotterdam. Daarna is hij vertrokken naar den Haag.

Hij heeft daarnaast onder meer gewerkt in de omgeving van Haastrecht, nabij de Vlist.

Hij schilderde landschappen, bos- en duinlandschappen, maar ook stillevens en figuratieve schilderijen. Ook schilderde hij zo nu en dan met enkele van de bekende schilders van de Haagse School, zoals Willem Maris.

Hij wordt wel gerekend tot de tweede generatie schilders van de Haagse School. Hij schilderde niet alleen olieverven, maar ook aquarellen. Hij schilderde in een impressionistische stijl.

Hij was lid van het genootschap Pulchri Studio in Den Haag. In 1902 werd hij benoemd tot erelid van de tekenacademie te Rotterdam.

Zijn schilderijen werden geëxposeerd in het Gemeentemuseum van Nijmegen, het Historisch Museum Deventer en het Zeeuws Museum in Middelburg.

Hij was leermeester van onder anderen Leo Oosthout en Ernst Bickenese.