Jacobus (Jaap) Valkhoff (Rotterdam, 16 augustus 1910 – Hoek van Holland, 3 juli 1992) was een Nederlands musicus, componist en tekstschrijver.

Jaap Valkhoff was een pionier van de Nederlandse jazz. In de jaren rond de Tweede Wereldoorlog componeerde hij liedjes als “Denk jij nog aan dien tijd” en “Diep in mijn hart“, dat in de Engelse vertaling een wereldhit werd en zelfs door Frank Sinatra is gezongen.

Na de oorlog had Jaap Valkhoff zijn eigen orkest. Zijn herkenningsmelodie was het lied “Ik ben Japie de Portier“. Ook trad hij regelmatig op als accordeonist bij The Three Jacksons.

Zijn bekendste tekst schreef hij in 1961 op verzoek van Johnny Hoes: “Hand In Hand, Kameraden“. De melodie was toen al ruim zeventig jaar oud en er zijn vele versies van gemaakt, waaronder één voor nota bene Ajax, maar de tekst over Feyenoord bleek uiteindelijk de langste adem te hebben.

Jaap Valkhoff schreef ook liederen voor andere artiesten, met name voor Tante Leen, waaronder haar bekendste lied “Oh Johnny“. Als Slome Japie had hij in 1965 een hit met “Ik heb mijn hart op Katendrecht verloren“, een oorspronkelijk door Drs. P geschreven parodie op het Duitse “Ich hab’ mein Herz in Heidelberg verloren“, een compositie van de Oostenrijkse componist Fred Raymond.

In 1992 ontving hij van de stad Rotterdam de Erasmusspeld.

Jaap Valkhoff kwam om het leven bij een verkeersongeval in Hoek van Holland. Hij is 81 jaar geworden.

In 1998 werd Jaap Valkhoff geëerd met een kunstwerk, onthuld door de Rotterdamse wethouder Hans Kombrink, op de hoek van de Schilderstraat en Schiedamsedijk.