Gerrit den Braber (Rotterdam, 23 maart 1929 – Blaricum, 3 mei 1997) was een Nederlands liedjes- en tekstschrijver. Verder heeft hij diverse radio- en televisieprogramma’s geproduceerd, geregisseerd en ook gepresenteerd.

Gerrit is geboren op 23 maart 1929 te Rotterdam. Zij ouders Pieter den Braber (1904-1991), broodbakker, en Johanna Arina Veldhoen (1907-1986), woonden destijds aan de Zaagmolenstraat 36b te Rotterdam. De moeder behoorde tot dezelfde familie Veldhoen als de bekende voetballer Cor Veldhoen.

Van 1955 tot 1990 is Gerrit getrouwd geweest met Maria Theresia (Rie) Tooij (1932-). Uit dit huwelijk zijn drie kinderen geboren.

Na de scheiding is hij gaan samenwonen met zangeres Thérèse Steinmetz (1933-). Zij zijn echter nooit getrouwd.

Op 3 mei 1997 overleed Gerrit te Blaricum aan de gevolgen van een herseninfarct.

In 1947 richtte Gerrit met vrienden de Rotterdamse ziekenomroep RANO (Radio Noord) op. Via deelname aan Minjon (Miniatuur Jeugd Omroep Nederland) kwam hij in 1955 in dienst bij de AVRO op de afdeling Jeugdprogramma’s van Herman Broekhuizen.

Tot 1965 verzorgde hij jeugd-, jongeren- en amusementsprogramma’s. Bekend was onder meer Rooster. Vanaf 1966 was hij werkzaam bij Phonogram als producer en hoofd programmabureau. Later werkte hij ook nog enige tijd voor VNU in Haarlem. Eenmaal terug bij de AVRO maakte hij onder meer radioprogramma’s. Bekend werd De Burgemeester is jarig.

Gerrit schreef tal van liedjes die mede om hun tekst bekend werden, onder andere voor: Anneke Grönloh (Paradiso), Conny Vandenbos (Een roosje, m’n roosje, Sjakie van de hoek, Drie zomers lang), Corry Brokken (La Mamma), Johnny Lion (Sophietje”; zij dronk ranja met een rietje), Lenny Kuhr (De Generaal), Liesbeth List (Aan de andere kant van de heuvels), Rita Hovink (Laat me alleen), Rob de Nijs (Ritme van de regen), Willeke Alberti (Spiegelbeeld, Morgen ben ik de bruid, De glimlach van een kind).

Verder heeft Gerrit onder andere de Nederlandse tekst van “Hoi Pippi Langkous” geschreven, en verschillende liedjes voor het Eurovisiesongfestival. De meeste van zijn liedjes waren Nederlandstalig. Hij schreef ook onder de pseudoniemen Peter Cirkel en Lodewijk Post.

Er is een belangrijke Rotterdamse muziekprijs naar hem vernoemd, de Gerrit den Braber Muzeprijs. In 1975 ontving Den Braber een Gouden Harp.