Cornelis Bastiaan Vaandrager (Rotterdam, 26 augustus 1935 – aldaar, 18 maart 1992) was een Nederlands schrijver en dichter.

Cor was een briljant leerling van het Charlois Lyceum in Rotterdam-Zuid. Met een tien voor zijn Griekse vertalingen haalde hij zijn einddiploma gymnasium alpha.

Het advies van de rector om verder te gaan studeren, negeerde Cor. Hij voelde zich dichter en schrijver, artiest en trendsetter.

Na het gymnasium werd Cor reclametekstschrijver en richtte hij met de dichter Hans Sleutelaar, vriend van de middelbare school, het Rotterdamse literaire tijdschrift “Proefschrift” op.

Later werden Vaandrager met Sleutelaar en de dichter Hans Verhagen en schilder-dichter Armando redactielid van het Vlaams-Nederlandse literaire tijdschrift “Gard Sivik” en het tijdschrift “De Nieuwe Stijl”. Cor behoorde in die tijd tot de Nieuwe Stijl, een vernieuwende stroming in de literatuur en de beeldende kunst.

In 1960 maakte hij zijn prozadebuut met de novelle “Leve Joop Massaker”, over een jongen in Rotterdam. Critici vergeleken dit werk met romans van Gerard Reve en Hugo Claus. Een jaar later volgde zijn poëziedebuut: “Met andere ogen”.

In de jaren ’60 vestigde Cor Vaandrager zijn naam als veelbelovend Rotterdams literair talent. Hij onderstreepte  die faam met de verhalenbundel “De avonturen van Cornelis Bastiaan Vaandrager” (1963), “Poëzie in Gedichten” (1967) en de documentaire, sterk autobiografische romans:  “De Reus van Rotterdam” (1971) en “De Hef” (1975).

In het laatste boek gaf Cor ook zijn vader een plekje. Zo bevatte het boek een instructie aan een PTT-beambte, onder de titel “Een onverbiddelijke besteller”.

In de jaren ’70 begon drugsgebruik het leven van Cor Vaandrager te beheersen. Hij verbleef met ernstige depressies soms maanden achtereen in een psychiatrisch ziekenhuis en publiceerde nog slechts enkele dichtbundels, waaronder “Metalon:  (1986) en “Sampleton” (1990).

Als een zwervende zonderling stierf hij eenzaam op 56-jarige leeftijd. Voor zijn werk heeft hij in 1981 in Rotterdam de Anna Blamanprijs ontvangen.