Cornelis Jan (Cor) van Kralingen (Rotterdam, 29 november 1908 – Mijnsheerenland, 3 juli 1977) was een beeldhouwer, illustrator, medailleur en kunstschilder.

Van Kralingen leerde aanvankelijk voor onderwijzer aan de gemeentelijke kweekschool. Hij maakte een overstap naar de avondopleiding van de Rotterdamse Academie voor Beeldende Kunsten en Technische Wetenschappen, waar hij teken- en schilderkunst en later ook beeldhouwkunst studeerde. Zijn leraren waren Lambertus Franciscus Edema van der Tuuk en Gerard Hoppen.

Om de daguren te vullen werkte Van Kralingen, als leerling ter opleiding tot negatief-retoucheur, gedurende zes jaar bij een tweetal Rotterdamse bedrijven.

Rond 1934 begon hij als zelfstandig reclametekenaar en illustrator. Van 1935 tot ongeveer 1960 was hij illustrator van de VARA-gids en boeken, in het bijzonder leerboeken, van uitgeverij Thieme.

Kort voor de Tweede Wereldoorlog ging hij zich toeleggen op het beeldhouwen. Sculptuur, in steen, brons en hout, werd het medium, waarmee hij zich bij voorkeur ging uitdrukken. Van even na de oorlog is Het Twentse Ros (1948), dat werd geplaatst op het kantoor van de Twentsche Bank aan de Blaak in Rotterdam. Hij maakte ook een aantal oorlogsmonumenten.

De vallende man

In 1950 maakte hij in opdracht van de Oorlogsgravenstichting het bronzen beeld De Vallende man, een man die wordt geëxecuteerd. Het beeld is drie meter hoog en werd in 1951 geplaatst op de Algemene Begraafplaats Crooswijk, waar de in de mei-dagen van 1940 gesneuvelde mariniers gezamenlijk ten ruste waren gelegd. Een twee meter hoge variant van dit ontwerp werd geplaatst op Nederlandse erevelden in onder andere Dordrecht, Hamburg, Hannover, Londen, Oslo en Salzburg.

Bekende werken in Rotterdam

Bekende werken van Cor in Rotterdam waren onder andere: Het Twentse Ros (1948, Blaak), Waterdieren (1955, Fontein Hofplein in Rotterdam), Treurende vrouw (1958, Goereesestraat), Zittend meisje (1962, Argonautenweg), Kangoeroe (1963, Plaswijckpark), Knielende vrouw met duif (1965, Algemene Begraafplaats Crooswijk), Januskop (1969, Algemene Begraafplaats Crooswijk) en Plaquette Ir. C. van Traa (Rodezand).