Cornelis Bruijnzeel (Rotterdam, 19 februari 1900 – Griekse wateren, 1980) was directeur van de N.V. Bruynzeel’s Deurenfabriek te Zaandam.

Cornelis bezocht het lyceum in Den Haag, en begon daarna in de timmerfabriek van zijn vader. In 1920 werd hij directeur van de N.V. Bruynzeel’s Deurenfabriek te Zaandam.

Bruijnzeels bungalow Stormhoek. die naast de deurenfabriek werd gebouwd, werd ontworpen door de architect Jan Wils terwijl Piet Zwart (1885-1977) de ontwerper van de meubelen was en ook Vilmos Huszár er een steentje aan bijdroeg.

In 1939 vond Bruijnzeel in de botenbouw een nieuw terrein voor de afzet van multiplex hout. Een eerste toepassing van zijn nieuwe materiaal was de zeilboot Valk. De valk is een middelgrote open zeilboot, een driemans wedstrijdklasse gebouwd van hout in knikspant met vaste kiel.

In opdracht van de firma Bruynzeel heeft Ericus (Ricus) Gerhardus van de Stadt (1910 – 1999) de vlak in 1939 ontworpen. De productie van de eerste 200 boten is door Bruynzeel gedaan, met de bedoeling de boot zo snel mogelijk als officiële wedstrijdklasse erkend te krijgen.

Dit doel werd bereikt in december 1940. Latere boten zijn gebouwd door verschillende jachtwerven en enkele zeer ervaren zelfbouwers. Bruijnzeel was een fervent zeiler, en heeft met zijn zeiljacht De Zeearend aan veel wedstrijden, zoals de Fastnet in 1937, meegedaan.

In 1956 is Cornelis Bruijnzeel jr. naar Zuid-Afrika geëmigreerd, waar hij een fabriek begon in Stellenbosch. In de zomer van 1980 overleed Bruijnzeel tijdens een zeiltocht in de Griekse wateren.