August Wilhelm (Guus) Oster (Rotterdam, 9 september 1915 – Amsterdam, 19 april 1984) was een Nederlands acteur en producer en directeur van Koninklijk Theater Carré.

Guus begon, na de HBS te hebben doorlopen en korte tijd werkzaam te zijn geweest in het verzekeringsbedrijf, in oktober 1934 bij het “Vereenigd Rotterdamsch-Hofstad Tooneel”. Toen zijn directeur, Cor van der Lugt Melsert na de opheffing van genoemd gezelschap in Amsterdam het “Nederlandsch Tooneel” ging leiden, bleef hij nog één seizoen werkzaam in Den Haag.

Terug bij Van der Lugt boekte hij groot succes met zijn Bob Darcourt in “Ik ben zeventien jaar”, een rol die hij na de oorlog nog eens zou spelen. In de oorlogsjaren bracht hij met Ank van der Moer en Cruys Voorbergh thuisvoorstellingen met een gezelschap dat “Nieuwe Rotterdamse Comedie” heette.

Vanaf 1945 behoorde hij tot de kern van Cor Hermus’ gezelschap Comedia, waaruit in 1950 de Nederlandse Comedie ontstond. Directie: Guus Oster, Johan de Meester en Han Bentz van den Berg. Ruim twintig jaar later werd dit gezelschap, de vaste bespeler van de Amsterdamse Stadsschouwburg, als gevolg van de Aktie Tomaat opgeheven.

Aktie Tomaat is een actie in 1969 van toneelschoolstudenten en studenten van de opleiding dramaturgie uit onvrede over het theaterbestel. De actie begint met het gooien van tomaten na afloop van een voorstelling van de Nederlandse Comedie in Amsterdam. Aktie Tomaat wordt gezien als het keerpunt in de Nederlandse theatergeschiedenis na de Tweede Wereldoorlog.

Filmografie

Guus was betrokken bij onder andere in de volgende films: Boefje (1939), Ciske de Rat (1955), Makkers, staakt uw wild geraas (1960), Kaas (1968) en Kort Amerikaans (1979). In 1972 was hij in één aflevering van Tatort te zien.

Directeur Carré

In mei 1973 volgde Guus, inmiddels directeur van het Nederlands Theater Centrum, de plotseling overleden Karel Wunnink op als directeur van Theater Carré, welke functie hij tot 1983 bekleedde.

“Wie van de drie” en meer

Niet alleen speelde Guus en regisseerde hij regelmatig voor de televisie, ook was hij te zien als presentator van het Grand Gala du Disque, in het panel van het spelletje “Wie van de drie” en in het astrologische spelprogramma “Sterallures”. Laatstgenoemd programma presenteerde hij, in de jaren 1972 en 1973, samen met Sonja Barend.