Antonie (Tonny) van Ede (Rotterdam, 22 december 1924 – Zwijndrecht, 16 februari 2011) was een voetballer die tussen 1947 en 1963 in totaal 455 competitiewedstrijden als aanvaller voor Sparta speelde. Vanwege zijn snelle rushes op de rechtervleugel kreeg hij de bijnaam “de Oude Schicht”. Hij speelde twee keer in het Nederlands Elftal.

Vanaf zijn elfde was hij lid van Sparta met een onderbreking in de Tweede Wereldoorlog. Hij werd in Duitsland tewerkgesteld maar ontsnapte. Aan het einde van de oorlog was hij in Engeland lid van de Prinses Irenebrigade.

Van Ede werd met Sparta Nederlands kampioen in 1959 en won de KNVB beker in 1962. Van Ede speelde 455 competitiewedstrijden voor Sparta en scoorde ook vele doelpunten. Twee doelpunten springen daarbij in het oog:

  • in 1949 scoorde Van Ede in de beslissende uitwedstrijd tegen ZFC uit Zaandam een kwartier voor tijd het enige doelpunt van de wedstrijd, waarmee Sparta behouden bleef voor de Eerste Klasse;
  • in de kwartfinale van de Europa Cup 1 scoorde Van Ede in 1960 in het Ibrox Park te Glasgow het enige doelpunt in de wedstrijd tegen Glasgow Rangers, dat de eerste wedstrijd in Rotterdam (in De Kuip) met 2-3 had gewonnen. Omdat toen de regel van de dubbeltellende uitdoelpunten nog niet gold, betekende het doelpunt van Van Ede dat Sparta een beslissingswedstrijd uit het vuur sleepte, die overigens met 2-3 werd verloren.

In juni 1964 werd Van Ede op eigen verzoek op de transferlijst geplaatst. Sparta had de toen 39-jarige speler wel weer een contract aangeboden, maar kon hem niet een plaats in het eerste elftal garanderen. Een maand later tekende Van Ede een contract bij het Schiedamse Hermes DVS.

Van Ede was na zijn voetbalperiode trainer van ondermeer de Rotterdamse amateurclubs Eurosport, Neptunus en Transvalia.

Na zijn actieve loopbaan werd hij door Sparta benoemd tot erelid en in 2008 werd de hoofdtribune in Het Kasteel naar hem vernoemd. In de ter gelegenheid van het 120-jarig bestaan van Sparta in 2008 samengestelde Top 60 beste Sparta-spelers aller tijden eindigde Van Ede op de tweede plaats, pal achter Bok de Korver.

Op 15 februari 2013, voor aanvang van het duel van Sparta met FC Eindhoven, werd op het Kasteel een plaquette onthuld van Van Ede.

Burgemeester Ahmed Aboutaleb en weduwe Gonny van Ede waren aanwezig bij de onthulling en Jules Deelder droeg het door Jeroen Louis geschreven gedicht ‘De Oude Schicht’ voor:

“Ken je Tonny van Ede?”
“Hij is overlede.”